Darknet är ett dolt internet där den grova brottsligheten exploderat - här finns sajter du inte trodde existerade

På darknet finns det många olagliga sajter som man inte kommer åt via sökmotorerna, som exempelvis Google och Yahoo. På darknet finns det webbshoppar där man kan köpa droger och vapen, här finns också sajter där man till och med kan beställa ett mord. Polisen är helt chanslösa, alla på darknet är anonyma och ingen lämnar spår efter sig.

Det finns något som kallas deep web, dit når inte Google eftersom sidorna där kräver inloggning. Det är ungefär som när du loggar in på din internetbank eller din privata Facebooksida. Och på deep web finns darknet.

Ingen vet med säkerhet hur stort stort deep web är. Men vissa hävdar att det kan vara så mycket som 96 procent av hela internet, så det enda vi ser på webben när vi surfar runt är egentligen bara toppen på isberget. Resten av internet är alltså dold. Se den visuella förklaringen i bilden nedan.

Darknet, en del av deep web.

Darknet är krypterade nätverk där det finns massor med dolda sajter. För att nå en sådan sajt krävs en speciell programvara, som exempelvis programmet Tor. År 2002 skapade den amerikanska flottan programmet Tor, ett program där alla är anonyma.

Amerikanska myndigheter skapade Tor för att de skulle kunna vara helt anonyma när de arbetade. Idag är det 25 tusen människor i Sverige som använder sig av Tor dagligen och ca 2 miljoner världen över.

"Tor Browser" är webbläsaren som skickar trafiken över Tor-nätverket. Användaren har ingen fast ip-adress, utan hoppar runt mellan flera andra datorer på ett matematiskt uträknat sätt så att det är omöjligt att spåra.

Visst kan man använda sig av Tor i ett positivt syfte, men tyvärr drar anonymiteten och möjligheten att vara hemlig till sig mörka krafter. Det är inte bara människorättsaktivister som har ett stort behov att vara anonyma för att slippa bli förföljda, utan terrorister, pedofiler och knarkhandlare drar nytta av att man kan vara anonym där.

Det här är skrämmande, men tyvärr sant.

Nedan kan du se Kalla Fakta (TV4) om just deep web:

OMG
SEP 02
9790
Zoomat.se använder sig av cookies för att justera annonser och för att analysera trafik. Läs mer
OK