De värsta pandemierna i världshistorien. Frågan är om coronaviruset kommer att bli ett av dem?

En pandemi är en infektionssjukdom som sprider sig över flera världsdelar. Vi har väl alla hört talas om spanska sjukan, pesten och kolera som skördat massor av människoliv och spridit skräck över hela världen.

Men faktum är att ingen epidemisk katastrof kan jämföras med den som drabbade Amerikas ursprungsbefolkning på 1500-talet när européerna anlände med smittkoppor och mässling. Många européer, asiater och afrikaner hade utvecklat immunitet mot smittkoppor och mässling men ingen indian hade tidigare haft dessa smittor. Ingen vet exakt hur många som dog av dessa smittor, men i vissa områden försvann bokstavligt talat hela urbefolkningen.

Just nu upplever vi en pandemi, coronaviruset. Det första coronaviruset upptäcktes på 1930-talet, vilket identifierades hos fåglar. På 1960-talet upptäcktes det första fallet coronavirus som smittat en människa. Det finns sju kända coronavirus som smittar människor och som ger varierande symtom. Några är mycket vanliga och orsakar vanligvis förkylningar med exempelvis hosta och feber. SARS- och MERS-coronavirus orsakar allvarligare luftvägssjukdom.

Här är de värsta pandemierna som drabbat mänskligheten:

Digerdöden

Digerdöden

Digerdöden härjade på 1300-talet och dödade var tredje person i Europa och i stort sett alla som smittats. Digerdöden var ett mycket omfattande utbrott av pest. Ca 75 miljoner människor har dött globalt.


Ryska snuvan

Ryska snuvan

Ryska snuvan varade mellan 1889 och 1892. Totalt dog ca 1 miljon människor av ryska snuvan.


Spanska sjukan

Spanska sjukan

Spanska sjukan varade mellan mars 1918 och juni 1920. Det var en ovanligt svår och dödlig form av influensa som spreds över hela världen. Uppskattningsvis dog mellan 50 och 100 miljoner människor i spanska sjukan.


Asiaten

Asiaten

Asiaten varade mellan 1956 och 1958. Det dog mellan 1 och 4 miljoner människor, det varierar mellan olika källor.


Hongkonginfluensan

Hongkonginfluensan

Hongkonginfluensan härjade 1968 till 1969. Totalt dog ca 1 miljon människor i Hongkonginfluensan.


Coronaviruset

Coronaviruset

Idagsläget finns det ca 350 000 kända dödsfall, men troligtvis är det betydligt fler som dött av coronaviruset. Det återstår att se var denna pandemi vi upplever just nu kommer att sluta.


OMG
MAY 25
2402
Zoomat.se använder sig av cookies för att justera annonser och för att analysera trafik. Läs mer
OK